Kan je zelf houtpellets maken?

Zelf houtpellets maken is de ultieme aanvulling op je pelletkachel of -ketel. Het is nog een stap dichter bij ecologische onafhankelijkheid. Maar is dit mogelijk?
Wat hebben we nodig? Heel eenvoudig gezegd twee dingen:

  • Droog zagemeel en/of fijne houtkrullen.
  • Een pers.

De grondstof: zagemeel en houtkrullen.

Zagemeel en houtkrullen kan je in iedere zagerij wel krijgen, meestal zelfs gratis. De houthandelaar moet in veel gevallen dit zelf afvoeren, soms zelfs tegen betaling.
Het zagemeel en de krullen moeten zo droog mogelijk zijn! In tegenstelling tot in industriële pelletinstallaties kunnen we de grondstof immers niet kunstmatig meer verder laten indrogen.


kl-120-pelletpersLaten we ons ook geen illusies maken: de pellets die we zelf kunnen maken zullen nooit de lage vochtgehaltes hebben van industriëel vervaardigde pellets. Het gebruik van zelf vervaardigde pellets kan dus mogelijk in tegenstrijd zijn tot de technische instructies van je kachel of ketel, waarin vaak een maximaal vochtgehalte zal vermeld zijn. Te gebruiken op eigen risico dus!
 

De pers...

Een geschikte pers is heel wat moeilijker te vinden dan zagemeel. Er is echter een Duitse website die kleine pelletpersen verkoopt: http://pellet-mill.de. Op deze online-shop vind je vier kleine persen terug, drie electrische (op drijfkracht 380 V) en één op diesel.

Voor deze persen zijn er ook verschillende matrijzen beschikbaar met pellet diameters van 2,5 mm tot 10 mm.

Deze persen zijn bruikbaar voor het persen van zagemeel maar ook voor het persen van granen en zemelen. Zo kan met deze persen je eigen dierenvoer persen!
 

Motor Vermogen Capaciteit Prijs
Electrisch (380V) 7,5 kW 150-200 kg/uur 2.200 €
Electrisch (380V) 15 kW 250-300 kg/uur 3.900 €
Electrisch (380V) 30 kW 400-500 kg/uur 6.950 €
Diesel 11 kW (15PS) 100-200 kg/uur 2.650 €

Is het de moeite waard?

Een eenvoudige berekening leert dat het eigenlijk de moeite niet loont om een dergelijke pers aan te schaffen:
1 ton degelijke pellets kost ruwweg 240 euro tegen over een pelletpers van minimaal 2.200 €. rekening houdend met vervoer, eventuele reserve matrijzen, onderhoudskosten,... moet je dus al 10 ton pellets maken om de pers terug te verdienen. Als je niet over een drijfkrachtaansluiting beschikt, zal je nog enkele tonnen meer moeten persen om uit de kosten te komen.
De pellets die je zelf maakt zullen waarschijnlijk niet kunnen tippen aan de betere industriële pellets op vlak van vochtgehalte bv. Vocht- en asgehalte en calorische inhoud kan je bovendien niet zelf bepalen.

Langs de andere kant kan je aanvoeren dat je de pers tenminste terug kan verdienen in tegenstelling tot andere hobby's zoals gameconsoles, filmtickets, pintjes,...

Besluit

Zelf pellets maken is mogelijk maar ieder moet voor zich uitmaken of dit de moeite loont. De kostprijs van een kleine pers is niet gigantisch maar de kwaliteit van de geproduceerde pellets is daarentegen onbekend.
Elk zijn hobby...