Artikelen

Alle Vlamingen samen betalen Electrabel 1 miljard euro milieusteun

Electrabel gaat in een oude steenkoolcentrale in Gent houtpellets verbranden en rijft zo een miljard euro milieusteun binnen op kosten van de elektriciteitsgebruikers. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) gaat volgend jaar die steun voor groene stroom herevalueren.
Electrabel is in Gent de steenkoolcentrale Rodenhuize aan het ombouwen om er biomassa in te verbranden. Omdat dit groene stroom is, krijgt Electrabel daar groenestroomcertificaten voor, net zoals elke burger die zonnepanelen op zijn dak laat zetten. Maar de centrale van Electrabel levert stroom voor meer dan 300.000 gezinnen, wat dus goed zou zijn voor 100 miljoen euro steun elk jaar. En dat gedurende tien jaar, wat dus neerkomt op 1 miljard euro. Eerder had Electrabel beloofd de centrale Rodenhuize om te bouwen in ruil voor het mogen openhouden van de kerncentrales.

Niet uit schatkist

In Rodenhuize investeert Electrabel 125 miljoen euro, een schijntje vergeleken met de steungelden die terugvloeien. Het geld van de groenestroomcertificaten komt overigens niet uit de schatkist, maar wordt betaald door alle elektriciteitsgebruikers samen. 'We vragen ons soms af of we willen meebetalen voor de zonnepanelen van onze buurman. Maar willen we meebetalen voor de nog veel grotere winsten van Electrabel?', vraagt Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum zich af. 'De Vlaamse regering laat de burgers meebetalen voor de superwinsten van Electrabel', klaagt hij aan.

Electrabel gaf gisteren geen commentaar. Het bedrijf kwam eerder deze week al in opspraak toen het PVDA-blad Solidair schreef dat het bedrijf amper 0,04 procent belastingen op zijn winst betaalt, in plaats van de wettelijk voorziene 33 procent. Op 1,55 miljard euro betaalt het bedrijf volgens Solidair amper een half miljoen euro.

Electrabel reageerde toen wel, en wees erop dat het zo'n 400 miljoen euro betaalt, als alle belastingen en heffingen opgeteld worden. Bovendien wees het erop dat het volledig binnen de Belgische wet blijft.

Opnieuw bekijken

Dat Electrabel niet alleen bijzonder weinig belastingen betaalt, maar ook nog eens royaal van steunmaatregelen gebruikmaakt, zorgde gisteren op internetfora voor bittere reacties. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) liet gisteren alvast weten dat het nog lang niet zeker is dat Electrabel blijvend van die steun kan genieten. Die is overigens niet door haar beslist, wel daar haar voorgangster Hilde Crevits (CD&V) in de vorige Vlaamse regering. Van den Bossche schroefde vorige week al de steun voor dit soort maatregelen terug: in de toekomst krijgt de ombouw van steenkoolcentrales naar biomassacentrales maar zeventig procent steun meer. Maar Electrabel heeft nog een milieuvergunning van zeven jaar en strijkt zolang de volle pot op. 'Maar volgend jaar maken we een herevaluatie van het hele systeem. Dan is het altijd mogelijk de steun verder terug te schroeven', zegt Gorik Van Holen, woordvoerder van de minister.

 

Bron: Het Nieuwsblad