Artikelen

De grootste houtpelletsfabriek ter wereld

Vyborgskaya Cellulose is bouwt de grootste houtpelletsfabriek ter wereld in Rusland, nabij de Finse grens. De productiecapaciteit zal mer dan 900.000 ton per jaar bedragen. De installatie is momenteel in opbouw en de aanvang van de productie wordt verwacht in het derde kwartaal van 2010. Vyborgskaya Cellulose werkt aan dit project samen met Ekman & Co die zullen isntaan voor verkoop en ondersteuning bij financiering en risico management.

De grondstof voor de pellets zal vooral hout uit Rusland en Wit-Rusland zijn, dat deels FSC gekeurd zal zijn. Aanvoer naar de fabriek kan via het spoor gebeuren. Vyborgskaya Cellulose is geografisch gezien goed gelokaliseerd, op korte afstand van de belangrijkste afzetmarkten. De haven van Vyborg is de belangrijkste doorvoerhaven waarnaar de pellets over relatief korte afstand per spoor of per vrachtwagen zullen worden vervoerd. Eindgebruikers zijn vooral electriciteitsproducenten die zuiver op pellets draaien of deze samen o.a. steenkool of bruinkool verbranden.

"Met deze nieuwe installatie, zullen we de aanvoer van hernieuwbare energie, waarnaar grote vraag bestaat, kunnen verhogen." zegt Aleksey Kazmin, CEO, OJSC Vyborgskaya Cellulose.
"De markt voor houtpellets en andere bioenergie producten groeit overeenkomstig de steeds striktere politieke eisen om de koolstofdioxide uitstoot te beperken." volgens Johan Granath, Hoofd van de Bioenergy division bij Ekman & Co.