Artikelen

Eerste oogst op bio-energieplantage

In Lochristi bevindt zich in de Bosstraat de grootste bio-energieplantage van het land. De meer dan 100.000 populieren en wilgen kunnen nu voor het eerst geoogst worden. Je kan de oogst zelf bijwonen tijdens de demo’s op woensdag 25 januari en (onder voorbehoud) vrijdag 3 februari.

Sinds april 2010 beheert de Universiteit Antwerpen i.s.m. Groep Mouton aan de Bosstraat 31 in Lochristi de grootste bio-energieplantage van ons land. Deze 18 ha grote plantage bestaat uit snelgroeiende populieren en wilgen die geteeld worden voor de productie van hernieuwbare groene (bio-)energie.

De plantage dient voornamelijk als onderzoeksterrein van de Universiteit Antwerpen. Nog tot 2014 bestuderen en beheren onderzoekers de groei en productie van de bomen en de luchtkwaliteit boven de plantage. Meer informatie vind je op http://webh01.ua.ac.be/popfull.

Na twee jaar zijn de meer dan 100.000 populieren en wilgen uitgegroeid tot kleppers van bijna vijf meter hoog, met een aantal uitlopers tot zeven meter. De Universiteit Antwerpen kan de boompjes nu voor het eerst oogsten en zet daarvoor drie verschillende oogstmachines in.

Ook jij kan de oogst meemaken tijdens twee oogstdemonstraties op de plantage (Bosstraat 31). Op woensdag 25 januari kan je vanaf 9.30u een oogstmachine aan het werk zien die speciaal uit Denemarken komt. Deze machine oogst twee rijen tegelijk (alternerend 75 cm en 150 cm tussen de rijen) en verhakselt de boompjes bij de oogst onmiddellijk tot houtsnippers.

Als de weersomstandigheden het toelaten, vindt vermoedelijk op vrijdag 3 februari ’s middags een tweede oogstdemonstratie plaats met andere machines. De definitieve datum en het uur van deze demo zal zo snel mogelijk bekend gemaakt worden via www.lochristi.be, de digitale infoborden en de pers.

De demonstraties zijn gratis, maar je moet je wel inschrijven via 051 27 33 85, of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermeld duidelijk voor welke demo je wil inschrijven en met hoeveel personen. Beide demo’s worden georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en INAGRO, i.s.m. Groep Mouton.

Tip: voorzie laarzen of stevige wandelschoenen want de plantage kan er drassig bij liggen.