Artikelen

Precer Bioracer: auto op houtpellets

precer-biomass-bioracer-front

 

Precer, een Zweeds bedrijf dat aandrijfsystemen op basis van biomassa-energie voor voertuigen ontwikkeld, heeft een buggy-achtige off-road voertuig ontwikkeld aangedreven op basis van houtpellets: de Bioracer.

 

Het aandrijfsysteem bestaat uit een houtpellet brander die de nodige hitte levert voor om een Stirlingmotor aan te drijven. Deze Stirlingmotor laadt op zijn beurt de batterijen van de wagen op. De eigenlijke motor is een elektrische motor van 16 pk.


De Bioracer is een 450 kg zware off-road buggy met 2 of 4 wielaandrijving. De energie opgewekt met de houtpellets als brandstof wordt opgeslagen in een 24-96 Volt, 100-400 ampère batterijpack. Dit levert een rijtijd to 3 uur op. De Stirlingmotor verbruikt 1,5-3 kg pellets om de batterij op te laden om 15 km te kunnen rijden.

Precers doel is het verbeteren van zowel de brandstofeconomie als de milieuvriendelijkheid van voertuigen door gebruik te maken van biobrandstoffen. De biomassa drivetrain die Precer heeft ontwikkeld kan aangepast worden zodat ze kan gebruikt worden in elk hedendaags vooertuig. De overschakeling naar houtpellets heeft uiteraard als voordeel dat deze brandstof lokaal kan geproduceerd worden, zodat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd.
Precer experimenteert ook met stoomturbines en werkt aan een nieuw motorconcept dat de Stirlingmotor overbodig kan maken.