Artikelen

Vlaams-Brabant onderzoekt energiepotentieel miscanthus

De provincie Vlaams-Brabant vindt het zogenaamde 'olifantengras' een interessante piste voor landbouwers die op vlak van energie meer zelfvoorzienend willen worden. Het provinciebestuur laat daarom de mogelijkheiden naar het gebruik ervan in de landbouw onderzoeken in haar Provinciaal Agrarisch Centrum in Herent. Dat heeft gedeputeerde Monique Swinnen gezegd bij de voorstelling van de provinciebegroting.

Olifantengras of beter miscanthus is een uit Azië afkomstige rietsoort die snel groeit en eenmaal geoogst en vermalen geschikt is om verbrand te worden in aangepaste ketels waarmee gebouwen verwarmd kunnen worden. Een landbouwbedrijf uit Mollem (Asse) plantte dit olifantengras als een van de eerste in Vlaanderen en hoopt er vanaf volgend jaar zijn bedrijf en aanpalend hoevehotel mee te verwarmen. Met de opbrengst van zijn 1,4 ha groot veld wil de betrokken landbouwer liefst 12.000 liter stookolie uitsparen.

"De teelt van het olifantengras is zeer aantrekkelijk voor landbouwers omdat het geen extra investeringen vergt. Het kan geplant en geoogst worden met bestaande machines. Er moeten geen pesticiden aangewend worden voor onkruidbestrijding en ook voor de verwerking is het bestaande materiaal geschikt", aldus Swinnen. "De opbrengst van de planten blijkt gigantisch. Op dit ogenblik zijn slechts 14 procent van de landbouwers zelfvoorzienend op vlak van energie. Met dit olifantengras hopen we dit percentage sterk op te trekken", besluit zij.

Bronnen: Vilt.be - Belga