• Wat zijn houtpellets?
  • Verkooppunten databank.
  • Pelletsforum

Houtpellet prijzen 2011

In onderstaande figuur vind je de evolutie van de prijzen voor houtpellets terug voor de periode augustus 2009 tot augustus 2011. Klik op de figuur voor een groetere versie.

 

pelletprijzen 2011

De prijzen zijn gebaseerd op de Duitste markt. We merken dat de afgelopen 2 jaar het verschil tussen de prijzen voor stookolie en voor pellets uitgedrukt per warmte-eenheid (kWh) toeneemt.

Stoken met pellets is dus niet enkel milieuvriendelijker, quasi CO2 -neutraal maar ook goedkoper dan de verwarmen met fossile brandstoffen.

Stoken op hakselbamboe, miscanthus of wilg

Energie wordt almaar duurder. Landbouwers, tuinders, bedrijven en particulieren die een onderbenut terrein hebben, kunnen tegenwoordig overwegen om een meerjarig energiegewas aan te planten: snelgroeiende wilg of populier, miscanthus of bamboe. Eén hectare wilg of miscanthus kan jaarlijks 4.000 tot 6.000 liter stookolie vervangen. Studies op het ILVO bewijzen dat deze zogenaamde biomassateelten relatief makkelijk te telen, te oogsten, en om te zetten zijn in warmte of energie. De eerste praktijkervaringen in Vlaanderen tonen dat het, ondanks de kosten van aanleg en investeringen in een verbrandingsinstallatie, om een rendabele en ecologisch te verdedigen keuze gaat. Als je de energie zelf kan opwekken en gebruiken tenminste. VILT sprak met de ILVO-miscanthus-specialiste Hilde Muylle.

Lees meer: Stoken op hakselbamboe, miscanthus of wilg

Alle Vlamingen samen betalen Electrabel 1 miljard euro milieusteun

Electrabel gaat in een oude steenkoolcentrale in Gent houtpellets verbranden en rijft zo een miljard euro milieusteun binnen op kosten van de elektriciteitsgebruikers. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) gaat volgend jaar die steun voor groene stroom herevalueren.
Electrabel is in Gent de steenkoolcentrale Rodenhuize aan het ombouwen om er biomassa in te verbranden. Omdat dit groene stroom is, krijgt Electrabel daar groenestroomcertificaten voor, net zoals elke burger die zonnepanelen op zijn dak laat zetten. Maar de centrale van Electrabel levert stroom voor meer dan 300.000 gezinnen, wat dus goed zou zijn voor 100 miljoen euro steun elk jaar. En dat gedurende tien jaar, wat dus neerkomt op 1 miljard euro. Eerder had Electrabel beloofd de centrale Rodenhuize om te bouwen in ruil voor het mogen openhouden van de kerncentrales.

Lees meer: Alle Vlamingen samen betalen Electrabel 1 miljard euro milieusteun

Pelletprijzen

Terwijl de prijs van stookolie weer aan het stijgen is sinds april 2009, blijft de
pelletprijs relatief constant rond de 4,5 cent/kwh hangen.

Gas en stookolie kosten bijna 7 cent/kwh.

Het verschil is echter lang niet zo groot als in juli 2008: toen was stoken met pellets
immers 3 keer goedkoper per kwh dan stoken met stookolie!

pelletprijs

Bron grafiek: Solar Promotion Gmbh